Deși pot părea neobișnuite, preparatele de corn acționează datorită forțelor vitale prezente în coarnele vacilor. Ele și-au dovdedit eficiența în urma bogatei experiențe practice a generațiilor de fermieri care le-au folosit. Pentru a înțelege cum acționează acestea, se vor consulta lucrări de specialitate în agricultura biodinamică. Mai jos puteți găsi o descriere a procedurii de realizare a celor două preparate clasice, date de Rudolf Steiner: balega de corn și silicea de corn.
Balega de corn este unul dintre cele mai vestite preparate folosite în metoda biodinamică. Întrebuințată corect, ea ajută la dezvoltarea verticală a rădăcinilor plantelor (care se întind astfel mai adânc în pământ), are un efect de reglare a PH-ului solului, favorizează activitatea microbiană, formarea humusului și creează o ambianță răcoritoare în caz de secetă. Recolta va fi mai bogată, iar solul va avea structura reglată în așa fel încât absorbția și retenția apei să se realizeze la valori optime.
![](https://biodinamica.ro/wp-content/uploads/2025/01/biodynamic-2362977_1280-225x300.jpg)
Procedeul pentru obținerea preparatului este simplu (se recomandă totuși ca la prima încercare să participe și o persoană cu experiență). De la vacă, se folosesc balega și coarnele. Balega se introduce în coarne și se îngroapă în pământ pe timpul iernii, pe perioada căreia va trece printr-un proces de fermentare. La sfârșit, putem fi siguri că preparatul s-a maturat corect dacă el este coloidal (cu textură fină), nu are miros (poate doar un iz humic) și prezintă o nuanță de maro închis. Dacă, în schimb, simțim miros de mucegai sau de putrefacție, ori dacă preparatul s-a uscat, atunci el nu va da rezultate.
Balega de corn se păstrează în recipiente ceramice, din sticlă sau de gresie (chiar și metal emailat, fără crăpături). În ce privește recipientele ceramice, nu trebuie utilizate vase de lut ars la temperatură joasă (lacurile pe bază de topitură metalică din procesul de ardere nu sunt benefice pentru preparat), nici obișnuitele ghivece de flori din ceramică, prin pereții cărora umezeala se va pierde. Pentru cantitățile mici, foarte bune sunt borcanele de sticlă, peste care se pune deasupra o farfurie sau un capac de sticlă (fără elemente metalice sau sintetice). Borcanul nu se va închide ermetic, deoarece conținutul trebuie să respire.
Pentru cantitățile mari (30-40 l), se recomandă vasele de gresie emailată (fără plumb). Ele au nevoie de găuri de drenaj pe fund (5-8 mm diametru), peste care se așează coarne de vacă tăiate longitudinal, pentru drenaj. Suportul pe care stă vasul trebuie să nu fie unul poros (potrivit ar fi un platou de cupru, sau o farfurie de ceramică). Se poate acoperi cu o placă de lemn, sau cu o farfurie, având grijă să existe mereu o ușoară aerisire.
Aceste recipiente, indiferent dacă sunt pentru cantități mari sau mici, se păstrează în lăzi de lemn (pin, de exemplu) cu pereți dubli (cu spațiu, în general, de 6 cm între ei, în care se introduce turbă uscată, ce nu trebuie să intre în contact cu preparatul, ea având doar un important rol izolator).
Lada se depozitează într-un spațiu aerisit, liniștit, ferit de expunerea la îngheț, gaze de eșapament, lumină sau radiații Wi-fi.
Preparatul trebuie revizuit în mod regulat, să nu existe o umezeală prea mare (caz în care acesta se împrăștie undeva la umbră și se lasă câteva ore să se zvinte), ori prea mică. Apariția râmelor este un proces obișnuit, totuși dacă se înmulțesc excesiv, o parte trebuie scoase afară și mutate într-o grămadă de compost.
Preparatul se pulverizează, de obicei, de două ori pe an, primăvara și toamna, când suntem siguri că nu există riscul de ger (mai ales primăvara, dacă apar condiții de ger după pulverizare, pomii și via sunt sensibilizate și pot fi mai afectate de temperatura de îngheț), dar nici prea departe de perioada iernii, pentru ca solul să nu se afle în plină activitate.
Pentru îngrășământul verde, balega de corn se pulverizează odată cu însămânțarea, și apoi imediat după; în ce privește culturile de cereale, pulverizarea se face înainte și după însămânțare. Pentru culturile de legume sunt potrivite pulverizările la intervale de câteva săptămâni, la începutul primăverii și vara. Pentru vița de vie și culturile fructelor, se pulverizează puțin înainte sau imediat după desfacerea mugurilor (atenție la ger).
Solurile care au primit pesticide chimice răspund la tratamentele cu balegă de corn într-un timp mai îndelungat. Trebuie măsură în aplicarea tratamentului (mai mult de 3-4 pulverizări pe frunze pe aceeași cultură duc la putrezirea frunzelor sau la boli criptogamice).
Se folosesc 100g de balegă de corn la 25-35 l apă pe hectar.
Înainte de pulverizare, preparatul ,,balegă de corn” trebuie amestecat (dinamizat) exact o oră, fără pauză, de preferință seara. Se va folosi apă de ploaie păstrată până atunci în recipiente naturale. Apa se încălzește la 35-37 de grade Celsius (nu mai mult). Se încălzește într-un recipient curat, având preferabil o formă cilindrică, ce ajută dinamizarea, și care să depășească măcar o dată cantitatea de dinamizat, pentru a permite o bună formare a vortex-ului. Se adaugă balega de corn fărâmițată și se dinamizează, schimbându-se câteodată sensul de amestecare și căutându-se un ritm muzical. La final, se filtrează și se toarnă în pulverizator (trebuie acordată atenție filtrării corecte pentru a preveni înfundarea duzelor). Pulverizatorul se folosește la suprafețe mari. Pentru grădini, sunt bune și o găleată ca recipient pentru preparat în care se înmoaie o măturică (bidinea) pentru stropire. Nu se vor folosi recipiente din plastic.
Silicea de corn acționează în polaritate cu balega de corn. Preparatul se obține prin îngroparea pe timpul verii a coarnelor de vacă, umplute cu cristal de rocă (cuarț pur) care a fost fărâmat până a ajuns la o textură coloidală.
![](https://biodinamica.ro/wp-content/uploads/2025/01/quartz-7224817_1280-300x200.jpg)
Silicea de corn are efect asupra părților aeriene ale plantelor; atenuează tendința la boli, întărește efectele luminii solare și permite o mai bună legătură cu întregul Cosmos. Ea ajută mai ales în cazul culturilor de seră, mai sărace în lumină. Animalele hrănite cu plante care au primit silice de corn sunt mai sănătoase, iar calitatea cărnii și a laptelui oferite de ele este superioară.
Pentru păstrare, se va întrebuința, ca și la balega de corn, tot un borcan de sticlă, cu închidere neermetizată. Se recomandă depozitarea borcanului pe un pervaz cu orientarea spre est sau nord-est, pentru ca preparatul să primească o anumită cantitate de lumină. Trebuie îndepărtate sursele de poluare electromagnetică.
Se folosesc 2-4 g silice de corn la 25-35 l pe hectar, iar pentru suprafețe mai mici de 1000 mp, se folosesc 0,25 g la 5-10 l de apă. Timpul de dinamizare și temperatura apei se aseamănă celor de la balega de corn, cu mențiunea că aici parametrii sunt mai flexibili. Momentul pulverizării se alege înainte de răsăritul soarelui.
Se pulverizează primăvara și toamna, în afara perioadelor de ger, fără vânt, și, foarte important, când nu este secetă. Silicea de corn creează o transpirație a plantei, de aceea este nevoie de condiții de umiditate și irigare adecvate, altfel se riscă provocarea unor stricăciuni. Jetul de pulverizare trebuie îndreptat în sus și reglat la o presiune mare, fiindcă se urmărește impregnarea frunzișului cu o ceață fină, care să coboare de la înălțime asupra plantelor.
Cele mai bune efecte apar când pulverizăm pe plante după înfrățire, ridicare, și apoi la înspicare. Pe pomii fructiferi se aplică atunci când fructul este format deja, dar încă mic.
Pentru vie, înafara situațiilor de secetă, pulverizarea silicei de corn la 3 săptămâni-8 zile înainte de recoltare, previne putrezirea.
Este recomandată pulverizarea pe partea aeriană a rădăcinoaselor cu 2-3 săptămâni înainte de recoltă, proces ce crește calitatea legumelor și le întărește rezistența în timp după recoltare.
Ca o regulă generală, preparatul nu se pulverizează pe plante prea tinere sau fragile, ori aflate în stres hidric, căci le poate bloca procesul de creștere. Dacă totuși se ajunge în acest caz, o pulverizare cu ,,balegă de corn” rezolvă problema.