Cele nouă preparate biodinamice

Folosirea preparatelor biodinamice este, probabil, una dintre caracteristicile de bază ale acestui tip de agricultură. Ele vivifiază solul, reglează procesele de formare a compostului, și prin aceasta oferă o rezistență ulterioară mai mare a plantelor la boli. Recoltele sunt, de asemenea, mai consistente. Grija permanentă a omului, implicarea sa în toți pașii necesari realizării preparatelor, utilizarea elementelor naturale provenite din sol, de la animale, din culturile vegetale, duc la crearea unor legături vii dintre forțele cosmice, om, pământ, plante și animale, așadar, la un fel de a cultiva încărcat de viață, respect și venerație. În timp, omul dezvoltă o legătură personală cu ferma.

În număr de nouă, preparatele biodinamice se împart în preparate de corn și cele șase preparate pe bază de plante.

Preparatele de corn (preparate pe bază de balegă de vacă sau cuarț, introduse în coarne de vacă și îngropate pentru un timp în pământ), sunt după cum urmează:

1. Balega de corn (500);

2. Balega de corn potențată (500P);

3. Silicea de corn (501).

Balega de corn reglează PH-ul solului și îmbogățește considerabil recolta din punct de vedere cantitativ și calitativ, favorizând o dezvoltare mai bună a rădăcinilor plantelor. Silicea de corn lucrează ca un potențator de lumină, mai ales în cazul culturilor de seră, fiind privită ca o ,,complementară” a primului preparat.

Cele șase preparate biodinamice acționează asupra solurilor și comportamentului plantelor, având și un rol benefic în procesul de compostare (precum limitarea creșterii temperaturii).

Coada Șoricelului

4. Coada-șoricelului (502) joacă un rol deosebit în mobilizarea sulfului și a potasiului în sol. Pentru acest preparat, se întrebuințează doar florile;

Mușețel

5. Mușețelul (503) ajută la evitarea pierderilor de amoniac;

6. Urzica (504) întărește acțiunea primelor două preparate, în ce privește azotul și fierul. Oferă compostului și solului o ,,sensibilitate”, un fel de ,,rațiune”;

7. Scoarța de stejar (505), vizavi de calciu, întărește rezistența plantelor la anumite boli cauzate de creșterea excesivă;

8. Păpădia (506) permite acidului silicic și hidrogenului să lucreze conform naturii lor, apoi acționează benefic asupra proceselor potasiului, calcarului și azotului;

Valeriană

9. Valeriana (507) formează o mantie protectoare de căldură în jurul compostului. În soluri, ajută mobilității fosforului.

Culesul plantelor, precum și uscarea și păstrarea lor sunt pași cărora trebuie să li se acorde importanță, fiindcă determină calitatea preparatelor la final. Conservarea lor se face prin depozitarea fiecărui preparat în mod individual, într-o cutie de lemn cu o structură asemănătoare celei pentru ,,balega de corn”, cu șase compartimente separate, câte unul pentru fiecare preparat.

 

Citiți mai multe în acest articol: Înglobarea celor șase preparate biodinamice în compost